Sunday, April 30, 2006

Nasveti za lektoriranje besedil - tretji del

Ena izmed dobrih tehnik za izboljšavo lektoriranja, zlasti za tiste, ki začenjajo na tem področju je, da nenehno spremljate, kje delate napake, grupirate te vrste napak v skupine in se potem pri naslednjih lektoriranjih osredotočite na njih, s ciljem da jih postopoma eliminirate. Pri tem si lahko pomagate tudi z iskalno funkcijo na urejevalniku besedila, s katero lažje in hitreje najdete določene specifične situacije iz prej omenjenih skupin.

Saturday, April 29, 2006

Nasveti za lektoriranje besedil - drugi del

Zveni morda enostavno, a vendar, pomembno za lektoriranje je da ne hitite. Če boste brali s hitrostjo, ki jo sicer uporabljate za normalno branje se bo povečala verjetnosti, da boste izpustili napako.

Dober pripomoček za še večjo koncentracijo na posamezne vrstice je uporaba "ravnila" oziroma praznega lista papirja.

Nasveti za lektoriranje besedil - prvi del

Nasvet - 1

V primeru, da imate kot lektor opravka z zelo pomembnim ali zelo zahtevnim besedilom, ali pa gre preprosto za eno vaših ključnih strank si je smiselno vzeti čas in besedilo potem, ko ste ga lektorirali postavite na stran za en dan. Ko boste ponovno izvedli lektoriranje, bo zaradi časovne distance povečana verjetnost, da boste opazili nekaj, kar ste prvič spregledali.

Sunday, April 09, 2006

Vsebinsko lektoriranje

Vsebinske lekture obsegajo analizo strukture stavka, organizacije, tona, koherentnosti, stila teksta in preverjanje morebitnih napak v črkovanju, slovnici in formatiranju. Pomembno je zagotoviti tudi konsistentnost v izrazih čez celotno besedilo.

Friday, April 07, 2006

Primerjalno lektoriranje

Primerjalno lektoriranje je redkejša vrsta lektoriranja, obsega pa vse situacije, pri kateri se izhaja iz dokumenta, ki ga je potrebno prepisati oziroma prekopirati. Takšen dokument je lahko npr. na roko napisano besedilo. Cilj primerjalnega lektoriranja je, da je prepisano oziroma prekopirano besedilo identično originalnemu besedilu.

Lektoriranje - vrste lektoriranja

Lektoriranje lahko razdelimo na tri glavne skupine:

1. Primerjalno
2. Vsebinsko
3. Lektoriranje formata

V naslednjih nekaj postih bom nekaj več povedal o posameznih vrstah lektoriranja.